مقاله جهاد اقتصادی

دانلود مقاله جهاد اقتصادی تحقیق مقاله سال جهاد اقتصادی بانک مقالات جهاد اقتصادی مقاله در مورد جهاد اقتصادی مقاله درباره جهاد اقتصادی مقاله با موضوع جهاد اقتصادی تحقیق در مورد جهاد اقتصادی تحقیق درباره جهاد اقتصادی تحقیق درباره سال جهاد اقتصادی تحقیق سال جهاد اقتصادی جهاد سیاسی و جهاد اقتصادی

Economic Jihad paper

مقدمه:

جهاد اقتصادی،گام بزرگ پیشرفت وعدالت

درمدیریت کلان جامعه، تمام عرصه ها اعم از فرهنگ،سیاست،اقتصاد، اجتماع ،هنر و… به هم پیوسته اند وچنان چه یکی از این عرصه ها ضعیف باشد؛ سایر بخش ها را دچار آسیب می کند اما در بیان پیشوایان معصوم علیهم السلام  ونیز گواه جامعه شناسان،.ریشه بسیاری از ناهنجاری ها ،اعم از فساد،فحشا ، سرقت،اغتشاش،نارضایتی ها وهمه وهمه را باید در بیکاری ورکود اقتصاد جوامع جست وجو کرد.  بنا براین شکوفایی اقتصادی و فقر زدایی زیر بنای پیشرفت همه جانبه قلمداد می شود.

 بیان نورانی پیامبر گرامی اسلام (ص)که می فرمایند:«کادالفقر ان یکون کفرا» به روشنی اهمیت و محوریت اقتصاد در پیشرفت فرهنگ واجتماع را بیان می کند.

 حضرت امیر مومنان علی علیه السلام نیز بیش از هر چیزی نگران پیامدهای فقر در جامعه هستند و این مهم را به فرزندشان محمد حنفیه این گونه  متذکر می شوند:« اى فرزند! من از تهیدستى بر تو هراسناکم ، از فقر به خدا پناه ببر ، که همانا فقر ، دین انسان را ناقص ، و عقل را سرگردان ، و عامل دشمنى است. »

 در بیان دیگری ازپیامبر گرامی اسلام (ص) نقل شده است که ایشان می فرمایند: «خداوند از جوان بیکار، بیزار است .» این جمله گهر بار از اصول وارکان علوم اجتماعی به شمار می رود.

درجامعه ای با اقتصاد سالم وکامل،جوانان به هنگام مشغول کار می شوند و در پرتو آن ازدواج های به موقع وآگاهانه شکل می گیرد وبنیان خانواده محکم واستوار می شود ومضافا جامعه با تحرک و بانشاط و رو به رشد خواهد بود.

به بیان دیگر، جهاداقتصادی ، پروسه ای است که ، خرد ورزی ، معرفت دینی ، رفتار مخلصانه دینی ،رفاه عمومی ، زدودن بسیاری از تخلفات و جرم ها و عداوت ها و … را به ارمغان می آورد .

 انقلاب اسلامی ایران که انقلاب فرهنگی است؛ تحول اساسی وبنیادین در تمام عرصه ها را نشانه رفته و برقراری عدالت اجتماعی ورفع فاصله طبقاتی از مهم ترین آن است که صد البته تحولات همه جانبه باید  قرین هم وپا به پای هم باشند اما در این گذر اقتصاد ،حرف اول را می زند.از این روی بیش از همیشه وپیش از همه باید اقتصاد کشور را سرآمد کرد تا زمینه تحقق آرمان های مقدس نظام جمهوری اسلامی ایران فراهم آید.

رهبر فرزانه انقلاب اسلامی،دهه چهارم انقلاب اسلامی را دهه پیشرفت وعدالت نامیدند تا این مهم محقق شود ودر سال های اخیر راهبردهایی برای رسیدن به آن آرمان را تعیین وتبیین فرمودند.

 « نوآوری وشکوفایی» بستر مهم تحقق پیشرفت وعدالت است ودر جامعه ای که اسراف به فرهنگ عمومی تبدیل شده؛«اصلاح الگوی مصرف» از حیاتی ترین راهبردهای فرهنگ اقتصادی به شمار می رود و «همت مضاعف وکار مضاعف» در آغازین سال های دهه چهارم انقلاب اسلامی موانع رونق اقتصاد را رفع می کند.

 اعلام رضایت رهبر فرزانه انقلاب از تحقق این استراتژی ها در سالهای گذشته وتعیین راهبرد حیاتی«جهاد اقتصادی» گویای این واقعیت است که به لطف خدا ،عنایت بقیت الله الاعظم (عج) وهمت وتلاش همگانی زمینه ها ،مولفه هاوبستر های رونق اقتصادی در جامعه ما فراهم است و فقط نیاز مند جهاد همگانی برای تعالی اقتصاد است.

مردم ومسئولان دلسوز نظام ،فرمان هوشمندانه سکاندار کشتی رو به رشد انقلاب اسلامی را «آماده باش همگانی» برای حرکت در جهت تعالی اقتصاد اسلامی می دانند که از همان آغازین روز های سال با اعلام آمادگی وفرهنگ سازی، خیزش مناسبی در این مسیر برداشته اند.

در این گذر وظیفه رسانه ها،ایجاد دغدغه علمی برای کارشناسان ونظریه پردازان،وتبدیل این نظریه به عزم ملی وفرهنگ عمومی است وبه یقین شبکه های مختلف صدا وسیما هریک برابر ماموریت ورسالت خویش در این راستا ایفای نقش خواهند کرد.

رسانه دینی رادیو معارف نیز باسایر دستگاه ها همگام خواهد شد تا علاوه بر تبیین راهبرد«جهاد اقتصادی»از منظر رهبر فرزانه انقلاب ،راهکارها ،برنامه هاوگام های این راهبرد را از دیدگاه اقتصاد اسلامی مورد کنکاش قرار دهد .

فصل نخست:محورهای پیام نوروزی سال۱۳۹۰مقام معظم رهبری:

۱-۱-متن پیام نوروزی سال  ۱۳۹۰مقام معظم رهبری

 بسم‌الله‌الرّحمن‌الرّحیم

یا مقلّب القلوب والأبصار، یا مدبّر اللّیل و النّهار، یا محوّل الحول و الأحوال، حوّل حالنا الیاحسن الحال.

 عید سعید نوروز و فرا رسیدن بهار و سال نو را به همه‌یهم‌میهنان عزیزمان در سراسر کشور و همچنین به همه‌ی ایرانیانی که در کشورهای دیگر،در سراسر جهان ساکن هستند و همچنین به ملتهای دیگری که برای نوروز ارزش و احترامقائل هستند، تبریک عرض میکنم. بخصوص تبریک میگویم به افراد و خانواده‌هائی که درخدمت کشور، در خدمت انقلاب و در خدمت نظام قرار دارند؛ خانواده‌ی شهیدان عزیز،جانبازان و خانواده‌های آنها، خانواده‌ی مأمورانی که در این روزها که همه درخانه‌های خود مجتمعند، آنها سر کارهای حساس و مهم خود حضور دارند و از حضور درخانواده‌های خود محرومند. امیدوارم به فضل و رحمت الهی ان‌شاءالله ملت ایران سالشاد و سرشار از برکت و نعمت را در پیش داشته باشند و در همه‌ی میدانها موفق وسربلند و پیروز باشند.

۲-۱-دعا برای نجات مسلمانان جهان:

البته حوادث تلخی که در برخی از کشورها نسبت به مردمانجام میگیرد ـ در بحرین نسبت به مردم عزیز آنجا، در یمن، در لیبی ـ عید را بر ماگوارا نمیکند و مانع از این است که انسان شادی عید را بتمامه احساس کند. امیدواریمخداوند متعال برای این ملتها ـ ملت بحرین، ملت یمن، ملت لیبی ـ فرج عاجلی برساند ودشمنان ملتها را با عقوبت خود مجازات کند.

۳-۱-جلوه های تحقق همت مضاعف وکار مضاعف در سال ۱۳۸۹ از نگاه مقام معظم رهبری:

عید نشانه‌ی حرکت طبیعی انسان درطول سال و ماه و روز و شب است و چون این حرکت باید به سمت کمال و تعالی باشد، هرعیدی یک مقطعی است برای اینکه انسان بتواند یک مرحله‌ی جدیدی را آغاز کند. ما ملتایران به توفیق الهی و به فضل پروردگار در سال ۸۹ توانستیم کارهای بزرگی را انجامدهیم. ما سال ۸۹ را به نام«سال همت مضاعف و کارمضاعف»نامگذاری کردیم. خوشبختانه در سرتاسر سال، این شعار تحقق عملی پیدا کرد.

میتوانم ادعاکنم که یکی از شعارهائی که در طول این سالها بیشترین بهره را از توجه مردم ومسئولان و عمل آنها و انطباق وضعیت کشور با خود دارا بود و برد، همین شعار«همت مضاعف و کارمضاعف»بود، که واقعاً ملت و دولت خوشبختانه در این کار، در این حرکت سالیانه،همت مضاعف و کار مضاعف را نشان دادند. ما در زمینه‌های اقتصادی، در زمینه‌هایسیاسی، در زمینه‌ی حضور عظیم و پرشکوه مردم در عرصه‌های مختلف سیاسی و انقلابی، درعرصه‌ی علم و فناوری و در عرصه‌ی سیاست خارجی، در بخشهای مختلف، خوشبختانه کارهایبزرگی را شاهد بودیم که هم مسئولین کشور، قوه‌ی مجریه، قوه‌ی مقننه و قوه‌ی قضائیهانجام دادند؛ بخصوص قوه‌ی مجریه در این دورانِ یکساله کارهای بزرگی را انجام دادندکه از جمله‌ی آنها همین مسئله‌ی حساس و بزرگ هدفمندی یارانه‌ها‌ست، که این کار بزرگرا شروع کردند و امیدواریم ان‌شاءالله با موفقیت کامل این کار به انجامبرسد.

۴-۱-حرکت درجاده‌ی پیشرفت و تعالی:

 آنچه که من از مجموع احساس میکنم، این است که  کشور ما بحمدالله درجاده‌ی پیشرفت و تعالی حرکت خوبی را آغاز کرده است. البته این حرکت که روز‌به‌روزهم شتاب بیشتری گرفته است، ناشی از زحمات و تلاشهای مسئولان و ملت در طول سالیانمتمادی است؛ اما خوشبختانه این حرکت هرچه گذشته است، شتاب بیشتری پیدا کرده است.

۵-۱-منحنی رشد علمی ایران:

مثلاً در عرصه‌ی تولید علم، طبق آمارهائی که مراکز متخصص جهانی و مراکز بین‌المللیاعلام میکنند، مشارکت کشور ما در پیشرفت علمی و تولید علم در دنیا بیش از یازدهدرصد است؛ در حالی که ما یک درصد مردم دنیا هستیم و کشوری که بعد از ما در اینمنطقه بیشترین نصیب را داشته است، کمتر از شش درصد پیشرفت داشته است. بنابراینپیشرفت کشور در عرصه‌های مختلف بحمدالله خیلی خوب بوده است.  این حرکت شتاب‌آلود وهمراه با جدیت و همت، ان‌شاءالله بایستی ادامه پیدا کند.

۶-۱-راهبرد ملی در سال ۱۳۹۰:

 آنچه که در عرصه‌یمجموعه‌ی مسائل کشور انسان مشاهده میکند، که در سال ۹۰ باید ما آن را وجهه‌ی همتخودمان قرار بدهیم، این است که از جمله‌ی اساسی‌ترین کارهای دشمنان ملت ما و کشورما در مقابله‌ی با کشور ما، مسائل اقتصادی است. البته در عرصه‌ی فرهنگی هم فعالند،در عرصه‌ی سیاسی هم فعالند، در عرصه‌ی انحصارات علمی هم فعالند، اما در عرصه‌یاقتصادی فعالیت بسیار زیادی دارند. همین تحریمهائی که دشمنان ملت ایران زمینه‌سازیکردند یا آن را بر علیه ملت ایران اعمال کردند، به قصد این بود که یک ضربه‌ای برپیشرفت کشور ما وارد کنند و آن را از این حرکت شتابنده باز بدارند. البته خواسته‌یآنها برآورده نشد و نتوانستند از تحریمها آن نتیجه‌ای را که انتظار داشتند، بگیرندو تدابیر مسئولان و همراهی ملت بر ترفند دشمنان فائق آمد؛ اما دنبال میکنند. لذااین سال جاری را که از این لحظه آغاز میشود، ما بایستی متوجه کنیم به اساسی‌ترینمسائل کشور، و محور همه‌ی اینها به نظر من مسائل اقتصادی است. لذا من این سال را«سال جهاد اقتصادی»نامگذاری میکنم و از مسئولان کشور، چه در دولت، چه درمجلس، چه در بخشهای دیگری که مربوط به مسائل اقتصادی میشوند و همچنین از ملتعزیزمان انتظار دارم که در عرصه‌ی اقتصادی با حرکتِ جهادگونه کار کنند، مجاهدتکنند. حرکت طبیعی کافی نیست؛ باید در این میدان، حرکت جهشی و مجاهدانه داشتهباشیم.

 توجه دارید که ما الان در این ساعت داریم وارد سومین سال دهه‌یپیشرفت و عدالت میشویم. البته هم در زمینه‌ی پیشرفت و هم تا حدود زیادی در زمینه‌یعدالت کارهای خوبی انجام گرفته است، لیکن حرکت ما باید به نحوی باشد که بتوانیم ایندهه را به معنای حقیقی کلمه مظهر پیشرفت و مظهر استقرار عدالت در کشورمان قراربدهیم. خوشبختانه با این حرکتی که در دنیای اسلام به ‌وجود آمده است، انسان احساسمیکند که این دهه به توفیق پروردگار برای منطقه هم دهه‌ی پیشرفت و دهه‌ی عدالتخواهد بود.

امیدواریم خداوند متعال شما ملت عزیز را، شما مسئولان عزیز را،شما جوانان مؤمن و خوش‌روحیه و فعال و بااستعداد را مشمول لطف خود و مشمول ادعیه‌یزاکیه‌ی حضرت بقیه‌الله (ارواحنا فداه) قرار بدهد. یاد شهدای عزیزمان را، یاد امامبزرگوار را گرامی می داریم و امیدواریم خداوند به برکت ارواح طیبه‌ی این بزرگوارانملت ایران را مشمول رحمت و فضل و برکت و رضوان و غفران خود قراردهد.

 والسّلام علیکم و رحمهالله و برکاته

فصل دوم:واکاوی جهاد اقتصادی:

۱-۲-مفهوم شناسی جهاد اقتصادی

 مقام معظم رهبری سال۱۳۹۰ را جهاد اقتصادی نامیدند. این تعبیر از دو واژه«جهاد»و«اقتصاد »تشکیل شده است . این اصطلاح برای اولین بار توسط رهبر فرزانه انقلاب اسلامی خلق و وارد اصطلاحات دانش اقتصادی شد .

۲-۲-مفهوم جهاد

 واژه «جهاد» از ریشه «ج-ه-د» به معنی کوشش و مبارزه و فعالیت است. این کوشش و مبارزه می‌تواند در عرصه‌های گوناگونی صورت گیرد از جمله کوشش در مبارزه با امیال درونی که جهاد اکبر نامیده می شود یا کوشش و مبارزه در راه دفاع از دین اسلام یا حفظ قلمرو اسلام که از آن به جهاد اصغرتعبیر می شود. کلمهٔ جهاد ومشتقاتش ۱۰۸ بار در قرآن تکرار شده‌است.


فرمت فایل: WORD

تعداد صفحات: 69

پس از ثبت دکمه خرید و تکمیل فرم خرید به درگاه بانکی متصل خواهید شد که پس از پرداخت موفق بانکی و بازگشت به همین صفحه می توانید فایل مورد نظر خورد را دانلود کنید. در ضمن لینک فایل خریداری شده به ایمیل شما نیز ارسال خواهد شد. لینک دانلود فایل به مدت 48 ساعت فعال خواهد بود.


مطالب مرتبط